[...] Jeśli ktoś zapyta, dlaczego nie obliczamy wartości energetycznej na 48 lub 72 h? Bo przyswajanie protein nie trwa tyle czasu. Skuteczne podniesienie stężenia aminokwasów dla białka serwatkowego to kilka godzin, nieco dłuższy jest czas dla białka jaja czy kazeinowego. Podobnie szybszą kinetykę mają węglowodany, tłuszcze również są przyswajanie [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
Niestety człowiek ma ściśle określone okno sprawności. W boksie tajskim szczyt formy przypada, gdy zawodnik ma 18-22 lata. Z reguły, później wyczynowy kickbokser odnosi tyle urazów, że musi zakończyć karierę (brak ochraniaczy – poza ochraniaczem krocza i rękawicami, pełny kontakt, użycie łokci i kolan). W dyscyplinach bazujących na sile, [...]
[...] węglowodany. Ma znaczenie nawet to, czy najpierw spożywamy tłuszcze i proteiny, czy węglowodany. Możesz zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Stres, czyli kortyzol + insulina = tłuszcz wisceralny! Ostatnim elementem układanki jest stres. Kortyzol działa poprzez 2 [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] mającego 100 kg, to mamy do czynienia z podażą 2.3 g protein, 2.15 g tłuszczów i 8.84 g węglowodanów (wszystko na kg masy ciała). Czyli daje nam to: 14.4% energii z białka, 55.2% energii z węglowodanów, 30.4% energii z tłuszczów. Jeśli przeniesiemy te dane na opisywanego wcześniej modelowego zawodnika mającego 25 lat, 185 cm i 70 kg [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
[...] otyłych pacjentów bez cukrzycy poddano analizie prospektywnej. Określono masę ciała i ciśnienie krwi. Przed i po 3 miesiącach diety hipokalorycznej zmierzono poziom glukozy, białka C-reaktywnego (stan zapalny), insuliny, cholesterolu całkowitego, transporterów cholesterolu (LDL, HDL) trójglicerydów i stężeń GLP-1 we krwi. U wszystkich pacjentów [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
[...] może być dostarczanie 0,2-0,4 g protein/kg masy ciała razem z 0,8 g węglowodanów/kg masy ciała (dla wzorcowego 90 kg zawodnika byłoby to więc 18-36 g protein np. białka serwatkowego/godzinę oraz 72 g węglowodanów/godzinę). Czy zawsze podawanie węglowodanów jest korzystne? Należy zwrócić uwagę na ważny fakt – trening siłowy z reguły [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
Kreatyna należy do najlepiej sprzedających się suplementów diety w historii. Być może jest nawet na pierwszym miejscu - przynajmniej na to wskazują wszystkie dane. Nadal krąży mnóstwo mitów i nieprawdziwych opinii na temat kreatyny. Podsumowanie Oprócz kuriozalnych danych z Francji, opartych o nie wiadomo jakie źródła, nic nie wskazuje, by [...]
[...] nie robi cardio, a jego ulubiony dzień treningowy jest wtedy, gdy ćwiczy klatkę piersiową. Po każdym treningu rozciąga się, chociaż przez pięć minut. Jego dieta zawiera dużo białka, a jego główne źródło stanowi wołowina, indyk i koktajle proteinowe. Pije też sporo gainerów. Jednym z idoli Craiga a zarazem dobrym przyjacielem był Rich Piana. [...]
[...] co jest kluczowym elementem budowy masy mięśniowej. Czy produkty tego typu są bezpieczne? Suplementy potreningowe, to mieszanki składników o działaniu odżywczym, jak białka, węglowodany czy tłuszcze, które uzupełnione są o składniki wykazujące działanie funkcjonalne. Oznacza to, że nie ma w ich składzie nic, co może powodować efekt [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
Do zmniejszenia poziomu otłuszczenia wcale nie trzeba wykonywać 6-10 sesji aerobów w tygodniu, po 30-45 minut na sesję. Zdarzają się kulturyści, którzy wykonują aeroby 2 razy dziennie. Nadal też pokutuje mit związany z wykonywaniem aerobów na czczo – tak to skuteczna metoda - gwarantuje same straty, żadnych zysków. Aby organizm zaczął korzystać z [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
[...] z przyspieszeniem metabolizmu spoczynkowego (REE). Można też dalej nasilać wzrost REE np. podając białko serwatkowe, kofeinę czy beta-mimetyki. Każde dodatkowe 40 g białka ma znaczenie. Ale przecież trening siłowy to nie stanowi dużego wydatku energetycznego? Czyżby? Od wielu lat monitoruję tętno, intensywność, rodzaj treningu i wydatki [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]